desenvolupament humà sostenible

Presentació

Després de les nostres experiències i veure que hi ha un interès creixent per part de diferents actors i sectors tant públics com privats en el desenvolupament d’iniciatives relacionades amb els horts socials, des del Programa de Treball pel Desenvolupament Humà Sostenible de l’associació l’Oliva, hem posat en marxa una iniciativa de transferència de coneixements amb el disseny d’una proposta de Model de planificació i gestió de projectes d’horticultura urbana ecològica per la cohesió social.

L’equip del Programa de Desenvolupament Humà Sostenible de l’associació l’Oliva dóna llum al projecte HortiCultura l’any 2011. Aquest projecte neix partint d’una banda, de les experiències i vivències d’algunes membres de l’equip a diferents territoris africans i llatinoamericans, tant en poblacions rurals com urbanes, relacionades amb projectes de desenvolupament local i dinamització comunitària relacionats amb la sobirania alimentària, la iniciativa econòmica i l’agroecologia, d’autogestió en definitiva, i per altra banda, el projecte HortiCultura neix partint de l’experiència i la trajectòria en la dinamització de processos de participació ciutadana d’una altra part de l’equip.

Des de l’oficina, l’equip comença a cuinar el projecte utòpic, el nostre model, l’horitzó: volem dur a terme un projecte de transformació social transversal, horitzontal i participatiu per fomentar la cohesió social i l’empoderament ciutadà amb els horts ecològics com a eina, convençuts que és imperatiu, una emergència i una oportunitat polièdrica, amb moltes cares. municipalista i impregnar-lo de cultura de pau, de cultura de drets humans i de cultura democràtica, tots ells ingredients que poden escassejar i que mai fa mal posar de més.

Amb aquesta iniciativa, el que ens proposem és proposar un model i transferir coneixements relacionats amb com posar en pràctica un exercici de corresponsabilitat social, rescatar i reconèixer els drets a l’alimentació, a l’ancestralitat, a l’ambient saludable, a la inclusió i organització social i a la participació per la presa de decisions.

Objectius:

1) enfortir la recuperació ambiental d’espais urbans buits (o no) amb activitat agrícola ecològica d’ús col·lectiu per fomentar nous models d’organització social i familiar a zones urbanes.

2) Crear espais de trobada i intercanvi d’aprenentatges que estimulin el sentit de ciutadania i consolidin valors com la solidaritat, el compromís, el respecte i l’autonomia, així com donar valor a la diferència, la llibertat, la cooperació i el suport mutu.

3) Generar possibles iniciatives com resultat de la capacitació complementària.

 

Experiències:

Presentació de la primer projecte: La prova pilot

Implementació de la metodologia dissenyada per l’equip de treball de l’Oliva, a Manresa, coordinada pel moviment veïnal

 

Si vols més informació contacta amb nosaltres:

associaciooliva@gmail.com

Francesc Sol (645 436 209)

Deixa un comentari