drets humans

Resolució del Concurs

Membres del Jurat

El Jurat del “Primer Concurs Internacional d’Humor Gràfic sobre Drets Laborals”:

(a sota, una imatge dels membre del Jurat seleccionant dibuixos del Concurs)

Durant el mes de setembre han dut a terme la senzilla tasca de seleccionar 7 obres premiades d’entre més de 13Kg de paper. Han format part del Jurat d’aquest “Primer Concurs Internacional d’Humor Gràfic sobre Drets Laborals”

 • Ali Lmrabet, periodista crític marroquí internacionalment reconegut per la seva lluita per la llibertat de premsa, ex-director dels setmanaris satírics censurats Demain Magazine i Douman. L’Ali Lmrabet va ser condemnat a presó per unes vinyetes (2003) i inhabilitat durant 10 anys en l’exercici de la seva professió, el periodisme (2015-2015). Tot i això, segueix fermament compromès amb la sàtira i l’humor des del dibuix com a arma de lluita per les llibertats.
 • Jaume Capdevila, conegut pel seu pseudònim Kap, ninotaire, dibuixant i caricaturista català i investigador sobre la sàtira política. Al seu CV diu: “Visc sota una taula de dibuix i m’alimento a base de rosegar llapis i empassar sopa de tinta xinesa. Algun estrany defecte ocular fa que vegi tothom amb closques botorudes i nàpies allargassades (…) i així els retrato als meus dibuixos”. Diu que té un “titol (…) com a llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona” i que el fa servir per a embolicar entrepans”. Es dedica a “dibuixar vinyetes i acudits (…) amb la única intenció d’aconseguir dibuixar cada dia un petit somriure a la cara dels meus soferts lectors”. Ha omplert llibres de ninots i acudits: “Sense Kap ni peus” (1997), “Barça: 100 años de buen humor” (1999), “La Patumàquia” (2002) o “El Maragallato” (2006), a més de la col.lecció “Pelotazos” de quatre volums amb les meves vinyetes esportives.
 • Mireia Bazaga, advocada laboralista, penal,civil i Secretària de Jurídica de CGT Catalunya. El seu dia a dia consisteix en exercir de defensa de persones que veuen els seus drets afectats, i per a fer-ho, es disfressa amb una toga amb la que es passeja pels Jutjats per defensar les classes populars i treballadores.
 • Moisès Rial, Treballador Social, consultor TIC i Insertor Laboral. Secretari de comunicació de CGT Catalunya. Li agrada tocar de peus a terra i volar pels espais virtuals. Passa el dies entre carrers, espais de formació per a combatre l’esquerda digital i els núvols.
 • Paloma Fuentes, col•laboradora de l’associació l’Oliva, pagesa de la Cooperativa de Producció i Consum Ecològica “La Datzira”. Es passa els dies seguint el cicle del sol i del temps, produint aliments sans i respectuosos per al medi amb els que alimenta gent que viu a la ciutat amb les seves verdures.

Les obres premiades.

Una primera edició del concurs amb 7 obres premiades

Les obres premiades pel Jurat del “Primer Concurs Internacional d’Humor Gràfic sobre Drets Laborals” han estat:

 • Primer Premi

El guanyador del primer premi és l’autor Garym Boranvayev “Garym”, del Kazakhstan. Va llicenciar-se en Belles Arts a la Universitat d’Almaty i és dibuixant de premsa al diari bisetmanari -creat l’any 1921- en llengua Kazakh “Zhas Alash”. L’autor ha guanyat nombrosos premis a diferents competicions internacionals a Romania, Rússia, Iran, Corea del Sud, Alemanya, Luxemburg, Síria, Ucraïna, Azerbaitjan i Xina, entre d’altres

 • Segon premi

El guanyador del segon premi és l’autor Liviu Stanila, de Rumania. És dibuixant i il•lustrador de llibres infantils des de l’any 1986. Ha participat a Mostres a diferents països, entre d’altres Albània, Argentina, Àustria, Bèlgica, Bulgària, Brasil, Canadà, Croàcia, Dinamarca, Noruega, Espanya, Turquia i Uruguai.

 • Tercer premi:

El guanyador del tercer premi és l’autor Ferran Martín “Ferran”, Mediterrani d’aquestes costes nostres. És un dibuixant freelance que treballa com a ninotaire de premsa, caricaturista i il•lustrador editorial. Ha col•laborat amb “El Terrat”, amb les revistes “Mala Impresión”, “El Batracio Amarillo”, “A las Barricadas” i a “El Viejo Topo”, “El Virus Mutante” i “El Jueves”. També ha col•laborat amb diferents mitjans de premsa digital com “e-noticies” o “El Debat.com” o a on actualment col•labora, el mitjà “Republica.com“. També ha estat part en la creació dels llibres: “Enfoteu-vos-en” (Angle Editorial, 2012), “Fins els Borbons” (Angle Editorial, 2013); “Any de sobres” (Ed. Efadós, 2013). L’any 2014 va publicar un recopilatori antològic de les seves millors vinyetes amb l’editorial Efadós, titulat “Catacrack”.

 • un accèssit per la temàtica “Repressió Sindical”

El guanyador d’aquest accèssit és l’autor Ganji Ehsan, Ehsan, que participa des de l’Iran. Nascut al sud de les terres perses, l’autor és dibuixant de premsa, periodista i dissenyador web. A part de participar a diferents festivals, concursos i mostres internacionals, ha treballat a diferents revistes i diaris iranians com ara Sharq, Etemad, Ebtekar, Maqreb Khat Khati, Keyhan Cricature.

 • un accèssit per la temàtica “Economia Social”

El guanyador és l’autor Todorovic Bobisa, Bobisa, que des de Sèrbia, ens ha fet arribar la seva obra. Llicenciat en Belles Arts per al Universitat de Belgrad. Al llarg de la seva trajectòria, ha guanyat 28 premis i ha participat a 130 mostres i exhibicions per diferents parts del món com Turquia, Eslovàquia i Argentina.

 • un accèssit per la temàtica “Seguretat i Salut en el Treball”

constructeur-davidvela

El guanyador és David Vela, un autor aragonès, que ha participat amb aquesta obra inspirada en un quadre de Fernand Léger. Com humorista gràfic, l’autor ha obtingut més de 30 premis nacionals i internacionals. Va ser guanyador d’un segon premi al 2012 i d’un tercer premi al 2014 al World Press Cartoon. També ha guanyat premis a concursos organitzats des de Lleida (Catalunya), Santa Cruz de Tenerife i Itàlia, entre d’altres.

 • un accèssit per la temàtica “Conciliació de la Vida Familiar i Laboral”

El guanyador és Doru Axinte, autor de Romania. És llicenciat en Dret i actualment treballa com artista freelance a diferents mitjans de comunicació escrits com a dibuixant de premsa. Ha participat a diferents mostres internacionals i a concursos. Entre d’altres, ha guanyat premis a Macedònia, Siria, Sèrbia, Bulgària i Xina.

Mapa de la participació

mapamundi 2265 autors i autores participants al Primer Concurs Internacional d’Humor Gràfic sobre Drets Laborals ens han fet arribar obres des d’Alemanya, Algèria, Argentina, Àustria, Austràlia, Bahrein, Bèlgica, Bulgària, Brasil, Canadà, Catalunya, Colòmbia, Costa Rica, Croàcia, Cuba, Egipte, Espanya, Estats Units d’Amèrica, Estònia, França, Filipines, Grècia, Índia, Indonèsia, Iran, Israel, Itàlia, Jordània, Kazajstan, Kènia, Líban, Macedònia, Marroc, Montenegro, Mèxic, Nigèria, Palestina, Perú, Polònia, Portugal, República Txeca, Romania, Regne Unit, Rússia, Sèrbia, Síria, Sud-Àfrica, Tailàndia, Turquia, Ucraïna, Uruguai, Uzbekistan, Xile, Xina, Xipre; des de 56 estats del món.

L’associació l’Oliva i la CGT Catalunya presentem la primera edició del Concurs Internacional d’Humor Gràfic sobre Drets Laborals. Aquest concurs va dirigit a dibuixants i humoristes d’arreu del món, siguin amateurs o professionals.

Campanya de suport a Mohammed Smain, defensors dels drets humans algerià perseguit per investigar sobre els desapareguts a la guerra civil algeriana. El video que segueix és una pastilla del documental produït per Elcàlam, comitè de defensa dels drets humans al Magrib i dirigit per Anne Amzallag. En aquest video es mostra el testimoni de Mohammed Smain, on explica in situ els descobriments que va fer i pels quals avui, està condemnat a presó ferma i a pagar indemnitzacions.

Per donar suport a Mohammed Smain, des de l’associació l’Oliva s’ha posat en marxa un projecte per traduir el seu llibre “Relizane dans la tourmente. Silence … on tue!” al castellà. No perdem la memòria! Invertim en drets humans. Si vols fer una donació al projecte ho pots fer al següent número de compte corrent: número de compte corrent: 1491 0001 24 2018300729 de Triodos Bank. Especifica en el concepte: Campanya de suport a Mohammed Smain. ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………. El 10 de desembre de 1948, l’Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar i proclamar la Declaració Universal dels Drets Humans. Aquesta Declaració, que continúa plenament vigent avui en dia, no és cap llei, ni cap tractat, ni cap acord. És, tal i com el seu nom indica, una declaració de principis, un ideal comú pel que totes les nacions i pobles haurien de dedicar esforços per l’assoliment dels objectius fixats en matèria de Drets i de Llibertats bàsiques de les que tots i totes hauriem de disfrutar. La Declaració s’ha convertit en la norma fonamental en matèria de drets humans que cal respectar i protegir. La Declaració, junt amb el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics i els seus Pactes facultatius, i junt al Pacte Internacional de Drets Econòmics, Socials i Culturals, donen lloc a l’anomenada Carta Internacional de Drets Humans. Des de 1945 s’ha adoptat tota una sèrie de Tractats internacionals de drets humans i d’aquesta manera s’ha configurat una base jurídica: el Dret Internacional de Drets Humans, que estableix obligacions que els diferents estats membres del sistema de Nacions Unides que els ratifiquen, han de respectar i protegir. Actualment hi ha 9 Tractats Internacionals en matèria de drets humans: 1) Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics. En monitoreja l’acompliment el Comitè de Drets Humans (CCPR). 2) Pacte Internacional de Drets Econòmics, Socials i Culturals. En monitorieja l’acompliment el Comitè de Drets Econòmics, Socials i Culturals (CESCR). 3)  Convenció Internacional per l’Eliminació de Totes les Formes de Discriminació Racial. En monitoreja l’acompliment el Comitè per l’Eliminació de la Discriminació Racial (CERD). 4)  Convenció per l’Eliminació de totes les Formes de Discriminació cap a les Dones. En monitoreja l’acompliment el Comitè per l’Eliminació de la Discriminació contra les Dones (CEDAW). 5)  Convenció contra la Tortura i altres Tractes Cruels, Inhumans o Degradants. En monitoreja l’acompliment el Comitè contra la Tortura (CAT). 6)  Convenció pels Drets dels Infants. En monitorieja l’acompliment el Comitè dels Drets de la Infància (CRC). 7)  Convenció Internacional per la Protecció dels Drets de totes les persones Treballadores Migrants i els Membres de les seves famílies. En monitoreja l’acompliment el Comitè per la Protecció dels Drets dels Treballadors migrants i de les seves Famílies (CMW). 8)  Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat. En monitoreja el compliment el Comitè sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat (CRPD). 9)  Convenció Internacional per la Protecció de totes les Persones de la Desaparició Forçosa. En monitoreja l’acompliment el Comitè contra la Desaparició Forçosa (CED). A part d’aquests, hi ha altres Protocols Adicionals per alguna de les convencions o pactes anteriorment citats. El Grup de Treball sobre Drets Humans de l’associació l’Oliva desenvoluparà accions entorn a tota aquesta qüestió.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: